Hem / Ansiktsvård / Vitaminerna som gör dig snygg

Vitaminerna som gör dig snygg

Det finns 13 vitaminer som människan måste tillföra via födan för att våra kroppar ska fungera. Det viktigaste är att äta en varierad kost med kött, fisk, ägg, grönsaker i olika varianter, mjölkprodukter, och lagom mycket av kolhydrater från ris, pasta, fullkornsbröd. Har du satsat på LCHF-diet så får du så klart skippa kolhydraterna. Mina egna erfarenheter säger mig att man kan förvandla sin kropp på ett fenomenalt sätt utan att helt skippa kolhydraterna, det räcker att dra ner lite på intaget. Anledningen till att man ska äta en varierad kost är att kroppen behöver mer byggstenar än bara vitaminer såsom mineraler, fiber, protein, fett och vatten. Men här tänkte jag lista hur vitaminerna gör dig snygg!

blue_tshirts

A-vitamin = hudens och naglarnas bästa vän

Vem vill inte har vackert och glänsande hår(?) Snygga naglar – anyone? Japp, då är det viktigt med A-vitamin. A-vitamin får du i dig när du njuter av den där goda köttbiten eller färska fisken som du inhandlade från fiskbilen. Det finns bl a även i röda och gula grönsaker som morötter, tomater och mango.

B-vitamin: 8 vitaminer i 1

hairDet finns faktiskt 8 olika B-vitaminer med de krångliga beteckningarna: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, och B12. Trots att alla är B-vitaminer är de faktiskt olika typer av vitaminer. De är viktiga för en mängd funktioner i kroppen men rent snygghetsmässigt så behövs de för ditt hår och hud. Ät en varierad kost så är du home safe. Njut av kött (både fläsk och nöt), fågel, fisk, grönsaker som goda bönor, gröna bladgrönsaker (t ex bladspenat i sallad) och sparris (mmm!).  Mjölkprodukter är också en bra källa – unna dig en lyxig yoghurt på morgonen och lite sötmandel som mellanmål.

C-vitamin – tänder och hud

Bonus är att förutom tänder och hud är C-vitamin även bra för benstommen och blodkärlen. Det bästa med C-vitamin är att du kan få i dig det när du njuter av goda frukter, bär och juice. Varför inte köra igång juicemixern C-vitamin-boostad med paprika, persilja, och broccoli.

D-vitamin – från solen, maten och tillskott

teethD-vitamin är en otroligt viktig byggsten för vår kropp. Inte minst gör dig den piggare och gladare och vem blir inte snyggare av det(?) Jag kan även locka med att det finns studier som visar att den kan påverka positivt för den som vill bränna fett. D-vitamin finns bl a i fet fisk som lax och sill (min favorit). Solen är också en viktig källa till D-vitamin. I Sverige kan vi sommarsolen förse oss med D-vitamin men på vintern kan det vara rekommenderat med tillskott.

E-vitamin – skyddar och håller huden ung

E-vitamin skyddar huden på UV-strålar och håller huden elastisk vilket motverkar rynkor (jippi!). E-vitamin finns bl a i hasselnötter, sötmandel, vegetabiliska oljor och en av mina favoritgrönsaker avokadon.

Sluta tänka och ät varierat

Jag tycker det är omöjligt att hålla koll på vad varenda vitamin har för uppgift. Det bästa är att du behöver inte tänkta på det om du äter en bra och varierad kost. Om du är orolig för att du har brist på någon vitamin trots att du har en bra kosthållning så rekommenderar jag att du går till en seriös utbildad dietist.

 

*Image courtesy of Serge Bertasius, stockimages, Ambro, imagerymajestic at FreeDigitalPhotos.net

Om Teo

Vi på redaktionen undrar om Teo verkligen har ett hem eller om han bor på gymmet(?) Teo lever för allt som gör dig starkare, snabbare, tightare, uthålligare och tröttar ut oss med sitt personliga mantra "det finns inga genvägar till snygg kropp - bara smart träning!".

Kolla även

3 supertips för att bli snyggare 2019!

Nytt år – nya ambitioner! Med det nya året får man en starkare känsla av …

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *