Hem / Ansiktsvård / Spray tan på salong eller BUS hemma – vilket vinner?

Spray tan på salong eller BUS hemma – vilket vinner?

Nu är det så långt från sista sommarsolen att solbrännan har lämnat huden för länge sen. Här är vi nu bleka, gråa, glåmiga och höstdeppiga. Men säcka inte ihop totalt, vi älskar att fuska och fejka, så nu ska vi gå till botten med vilket som är bäst – spray tan på salong eller brun-utan-sol hemma i badrummet. Nu när Erica, Paulina och Jonathan i Paradise Hotel springer runt och är hur brun-glansiga som helst vill vi ju inte vara sämre (eller blekare). Dessutom är ju fejkad solbränna så mycket snällare mot din hud än solstrålarna. Nu är det dags att köra testet!

brun_utan_sol

Brun utan sol – svenskens räddning 10 månader om året

Det finns en mängd olika varianter av krämer, mousse och spray som man kan använda hemma. Ett generellt råd är att köpa ett vanligt märke och något som inte luktar så mycket, varken direkt ur flaskan eller under själva processen när du blir brun (du vet den där surt smör-lukten). Smörj in dig med vanlig hudlotion innan du börjar så huden inte är för torr. Sen smörjer du in BUS:et över hela kroppen ordentligt. Rotera i cirklar mer än du tror för att undvika konstiga linjer. Här hittar du detaljerade tips för ett bra resultat.

 • Hur lång tid tar det? Här bör man inkludera tid för att duscha och rengöra huden, smörja in sig med vanlig hudlotion och till sist smörja in sig med brun utan sol. Totalt sett så gör du detta på 1-2 timmar från att du stiger in i duschen till att du ställer tillbaks BUS-flaskan i skåpet.
 • Hur länge håller det? De flesta produkter håller väl 5-7 dagar om du förbereder huden väl innan du smörjer in dig med brun utan sol. Det beror lite på hur du tvättar dig, tränar och torkar dig.
 • Luktar det? Dagens produkter luktar väldigt lite. Välj ett vanligt märke och en populär produkt så upplever de flesta det inte som något problem.
 • Färgar det av sig? Det kan färga av sig när hudceller lämnar din hud. Framför allt om du svettas och har ljusa kläder.
 • Hur naturligt ser resultatet ut? Försök att välja en produkt som matchar dina naturliga pigment-anlag när du är solbränd på sommaren. Ta hellre än produkt som gör dig brunare i små steg så kan du hellre upprepa behandlingen än att blir för onaturligt brun.
 • Kostnad: Även om de enklare börjar på 80 kr, så rekommenderar jag att du lägger 200-300 kr på en produkt du verkligen gillar, som luktar mindre och ger bättre resultat. Den räcker till ett par helkroppsbehandlingar.

Spray tan på salong – lyxig omlackering

Oavsett vad man gör för behandling på salong så får man den där känslan av lyx. Någon som pysslar om dig och ser till att du blir vackrare. Och tar betalt för det också så klart. Att gå till en salong är ju 50% upplevelse att gå dit och vara där och 50% är ju så förstås resultat av behandlingen.

 • Hur lång tid tar det? Förutom tiden att ta sig till salongen så går själva sprayningen på bara ca 5 minuter. Tänk dock på att du ska rengöra, eventuellt peela och smörja in huden ett par timmar innan behandling. Efter behandlingen bör du ha mörka och löst sittande kläder så du inte förstör brännan. Du ska helst undvika att träna och svettas samma dag som du gjort behandlingen.
 • Hur länge håller det? Efter så där 5 dagar börjar färgen avta steg för steg.
 • Luktar det? Bra salonger använder spray som har väldigt liten lukt. Dock upplever en del att första dagen, då du inte ska duscha, att den kan lukta lite.
 • Färgar det av sig? Det kan färga ljusa kläder och sänglakan (mörka kläder också så klart fast det inte syns). Färgen som används är oftast vattenlöslig och lätt att tvätta bort.
 • Hur naturligt ser resultatet ut? De flesta bra salonger kan anpassa hur mycket färg du får så det ser naturligt ut.
 • Kostnad: 300 – 400 kr per gång.

spray_tan

Och vinnaren är…

Hm, det är inte helt lätt men vi ska lyckas. Med tanke på enkelheten i att börja direkt från badrumshyllan utan att behöva ta sig någonstans så är vinnaren att göra BUS hemma. Brun-utan-sol-produkter har blivit så bra och när du har gjort rutinen ett par gånger så går det snabbt och lätt och resultatet blir supersnyggt. Vi vill ändå slå ett slag för att ibland gå till salong (om plånboken tillåter) för att få det riktigt proffsiga resultatet och känna sig ompysslad. Det är du värd! För min egen del så använder jag brun utan sol hemma regelbundet och går på spray-tan-salong kanske ett par gånger om året. Största anledningen är lyx-känslan.

 

*Image courtesy of Pixomar, nenetus at FreeDigitalPhotos.net, Mens Fitness

Om Dana

Dana är en make-up:ens Michelangelo, som ibland går efter "less is more" men lika ofta kör på "more is more". Exhibitionist ut i fingerspetsarna som ständigt frågar sig själv om klackar kan vara för höga? Hade inte Nicki Minaj och Lady Gaga redan funnits, så hade Dana uppfunnit dem.

Kolla även

Bli av med hudbristningar?

Hudbristningar, eller stretch marks, som är samma namn på de märken som bildas på huden …

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *