Hem / Kläder & skor / Sitter din blus eller skjorta helt konstigt utan att du vet om det?

Sitter din blus eller skjorta helt konstigt utan att du vet om det?

Ibland behöver man en reality check. Speciellt när det gäller sitt utseende. Det är så lätt att gå på i sina vanliga rutiner utan att märka att något har spårat ur. Helt plötsligt är du på väg mot att bli en Michael Jackson-light. Ok, jag erkänner, det var en lite för stark liknelse när det ”bara” handlar om hur din blus eller skjorta ska sitta på din snygga kropp. Men, helt ärligt, skulle den inte vara värsta synden om du har tränat dig fram till en superläcker kropp, och sen förstöra din uppenbarelse med dåliga sittande kläder? Följ de här stensäkra stegen för att garantera att du alltid har perfekt passform.

couple_shirts

När du står i provrummet (du vet det där stället där de envisas med att ha sämsta tänkbara ljus):

  1. woman_blouseTa på dig skjortan/blusen och knäppa alla knapparna (även om du inte kommer knäppa alla senare). Du ska kunna röra dig och tyget ska inte sitta konstigt någonstans (t ex veck vid armhålor, på ryggen, vid bysten).
  2. För killar som ska ha slips är det viktigt att halsmåttet är rätt. Du ska kunna stoppa in max 1-2 fingrar innanför kragen. Tror du att du kommer att ha skjortan med översta knappen uppknäppt till kavaj så kan det vara bra att prova den med en kavaj från butiken. Kragen ska ligga snyggt innanför kavajkragen.
  3. Sömmen på ovansidan av axeln ska vara ovanpå axeln precis där armen hänger neråt. Om sömmen ligger för långt mot nacken är blusen/skjortan förmodligen för liten. Sitter sömmen nedanför axeln, delvis nere på armen, är förmodligen skjortan för stor.
  4. Om du har långa ärmar är det lagom att kanten slutar ungefär vid knogarna på handen när du har uppknäppt skjortärm. När du har den på dig ska skjortan sitta snyggt med ärmen ned till handleden. För tjejer är det ok om ärmen är något kortare också.
  5. man_shirtLängden på skjortan/blusen: om den ska vara innanför byxor, shorts, eller kjol så är det ofta lagom att den slutar vi skrevet (fint ord va?). Om den ska vara utanpå, så passar det ofta att den är lite kortare, men här finns det inga strikta regler. Vissa toppar för tjejer ska t o m vara i linje med linningen på kjolen eller byxorna.
  6. Vidden: med knapparna knäppta ska du inte har några konstiga veck över bröstet. Om du tar tag i blusen/skjortan vid magen så ska du kunna dra ut ca 5-8 cm. Det är inget exakt vetenskap, men kan du dra ut 15-20 cm är det förmodligen fel passform. Igen, man måste se till vilken typ av blus/skjorta det är. Är det en loose-fit-typ, tja, då är det givetvis ok.
  7. Kanske viktigast! Man kan tyvärr inte göra en stel ekvation för att räkna ut sin passform, men det bästa är att ha en (väldigt kritisk) kompis eller butiksanställd som kan ge din åsikt.

Sitter inte kläderna bra, så lämna provrummet och butiken och gå till nästa.Det finns inga ursäkter för att ha dålig passform.

Lycka till!!

 

*Image courtesy of stockimages at FreeDigitalPhotos.net

Om Marie

För Marie är stil något som handlar om att hitta det rätta plagget eller accessoaren som förstärker personen du själv är. Moden förändras, människor förändras och det gäller att hitta den unika kombinationen av mode och människa som känns rätt just här och nu.

Kolla även

Bikini-modellen som är snyggast på alla

Bikinimodellen som passar exakt alla kroppstyper

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *