Hem / Beauty hacks / Så fixar du dålig andedräkt

Så fixar du dålig andedräkt

Dålig andedräkt är något som vi alla lider av i bland. Antingen lider du för att du själv har haft det eller att något andas ut sin dåliga andedräkt mot dig. Det värsta med dålig andedräkt är att man inte vet om det själv. Det luktar liksom inte apa för den som har dålig andedräkt trots att näsan är så nära munnen. Det bästa med dålig andedräkt är att det i de flesta fall går att lösa med bra vanor. Följer du råden här nedanför så slutar troligtvis din mun lukta illa.

dalig_andedrakt

Hur vet man om man har dålig andedräkt?

Tja, hur vet man egentligen att man har dålig andedräkt? Det värsta är att du kan gå runt med det utan att känna det själv. Det bästa (och pinsammaste) är att fråga en ärlig kompis som får hedersuppdraget att helt enkel lukta på din andedräkt. Gör inte testet när du precis ätit surströmming eller bakfylle-mun så klart utan en helt vanlig vardag. Bli inte ledsen om din kompis säger att du luktar gammal råtta i munnen, utan ta det som en gåva: ”Äntligen, vet jag!”. Gå sen vidare med stegen nedan för att trolla bort din dåliga andedräkt. Ett alternativ är att slicka på handen och låta det torka. Luktar det illa så har du förmodligen inte bästa andedräkten.

Dålig andedräkt kan fixas med bra munhygienen

A och O för att bli av med dålig andedräkt är (givetvis) en bra munhygien. Lukten kommer nästan alltid från munnen pga bakterier som blandar sig med proteiner och skapar illaluktande svavelföreningar. Men strunta i kemin bakom din dåliga andedräkt och se till att borsta tänderna morgon och kväll. Och gurgla gärna med munskölj efteråt. Det är även en fantastisk uppfräschande känsla att rengöra mellan tänderna med tandtråd och även försiktigt skrapa tungan med en tungskrapa. En råd är att använda munskölj, tandtråd och tungskrapa i alla fall en gång i veckan.

Undvik detta om du inte vill ha dålig andedräkt

Ät och drick regelbundet och undvik att bli för torr i munnen. En torr mun luktar sämre. Tänk på det tillfället då du somnat på tåget med öppen mun och all saliven har runnit ut på din tröja. Då är risken högre att du inte luktar hallonros i munnen. Känner du att du har seg eller för lite saliv så kan du tugga sockerfritt tuggummi vilket ökar salivproduktionen. De flesta av oss får sämre andedräkt när vi ätit stark mat, rökt och/eller druckit alkohol. Jag säger inte att man måste utesluta detta helt från livet och nästan alltid räcker en bra frukost följt av tandborstning för att lösa problemet. Det är väldigt sällan att mat, även om det till en början kan ge andedräkten en mindre god lukt (t ex mögelost), ger några långvariga problem med dålig andedräkt.

I vissa fall kan sjukdom eller medicin vara orsak till dålig andedräkt

Om du inte kommer till rätta med din dåliga andedräkt, så är i alla fall en liten tröst att du inte är ensam. Flera hundratusen svenskar lider av detta problem. Känner du att du inte kommer till rätta med dålig andedräkt så gå till en tandläkare eller tandhygienist för behandling. De kan även ge vidare råd som passar just din situation. Vissa läkemedel kan ge upphov till dålig andedräkt. Misstänker du att det är så, så rådgör med din läkare.

 

*Image courtesy of photostock at FreeDigitalPhotos.net

 

Om Dana

Dana är en make-up:ens Michelangelo, som ibland går efter "less is more" men lika ofta kör på "more is more". Exhibitionist ut i fingerspetsarna som ständigt frågar sig själv om klackar kan vara för höga? Hade inte Nicki Minaj och Lady Gaga redan funnits, så hade Dana uppfunnit dem.

Kolla även

3 supertips för att bli snyggare 2019!

Nytt år – nya ambitioner! Med det nya året får man en starkare känsla av …

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *