Hem / Ansiktsvård / Förstörs huden när man skrubbar?

Förstörs huden när man skrubbar?

Både för män och kvinnor ges ofta rådet att man ska skrubba kropp och ansikte för att få bort döda hudceller och på så sätt få en snyggare och lenare hud. Men kan det vara skadligt för huden att skrubba och hur ofta kan man göra det? Här är några snabba och enkla tips för bäst resultat.

Varför ska man skrubba sin hud över huvudtaget?woman_scrub

Först måste vi reda ut varför man skrubbar sig över huvudtaget. Den vanligaste anledning varför man skrubbar sig är att man vill få bort döda hudceller som ligger överst på huden. Tanken är att stimulera huden till att bilda nya hudceller och på sätt få en fräschare hud. Men man måste förstå att vissa hudtyper klarar sig lika bra utan att skrubba sig. Och det är 1000 gånger bättre att skrubba sig för sällan än för ofta.

3 enkla steg för bästa skrubb-resultat

  1. Skrubba kroppen max 1-2 gånger i veckan och ansiktet max 1 gång i veckan. Huden måste ha tid att reparera sig efter skrubben. Skrubba du oftare är risken att du får hudskador. Alla hudtyper är olika. Har du känslig hud bör du kanske inte skrubba dig alls. ”Lyssna” på din hud och kör inte på bara för att din kompis med en annan hudtyp gör det.
  2. Använd produkter för kroppen på kroppen och produkter för ansiktet i ansiktet. Detta låter kanske självklart men använder man vissa skrubb-handskar eller kroppsskrubb i ansiktet är risken att man skadar ansiktets känsligare hud. Skrubba aldrig runt ögonen eller munnen där huden är extra tunn.
  3. Fukta huden (t ex i duschen eller vid handfatet) och jobba med cirkelrörelser med skrubb-handskar eller skrubb-kräm. Skrubba aldrig hårt, lätta försiktiga rörelser är det som gäller. Glöm inte att återfukta huden med en kroppslotion och en ansiktslotion.

woman_fruitsLev sunt och få snygg hud

En bra hud är förutom en genetisk gåva också ett resultat hur vi lever. Ju bättre mat du äter, ju mer du motionerar och ju bättre balans du har i livet ju snyggare blir huden. Visst ska vi njuta av vin, sol och sena nätter, men försök att hålla dig den nyttigare änden av skalan och skippa rökningen helt (1000 anledningar att göra detta).

Du ska inte skrubba dig om…

…du har väldigt känslig hy. Det är minst lika viktigt att sköta din ansiktstvätt och återfuktning. En seriös hudterapeut kan bedöma vilka produkter som är bäst för din hud.

…du har besvär med acne. Använd istället en anpassad ansiktsrengöring för just din typ av akne. Skrubbning och för intensiv rengöring kan göra dina hudproblem värre. Det är väldigt vanlig under tonåren, graviditet mm att hormoner gör att vi får finnar. En hudklinik kan hjälpa dig med råd för skötsel.

Tips på bra skrubb-produkter

ACO Face Cleansing Scrubaco-face-cleansing-scrub-50-ml-0

En enkel och billig skrubb-kräm för ansiktet.

The Body Shop Coconut Body Scrubbody_scrub

Använd när du duschar. Den både skrubbar och fuktar. Dock skulle jag aldrig hoppa över en rejäl insmörjning med lotion ändå.

Bibes kroppsskrubbbibes

En väldigt intressant produkt. Ett virkat tygstycke som inte minst är bra om man vill skrubba sin egen rygg.

Hemmagjord skrubbfarinsocker

Göra egen skrubb-kräm är superenkelt, billigt och alla ingredienser är naturliga.

  • Ta 4 matskedar av något av följande: socker, havssalt, salt, farinsocker eller malet kaffe
  • Blanda med 2 matskedar olja (t ex oliv-, mandel- eller rapsolja)

 

Skrubba försiktigt, lyssna på din hud och glöm inte bort skönhetssömnen!man_sleeping

 

*Image courtesy of posterize, marin, and imagerymajestic at FreeDigitalPhotos.net

Om Dana

Dana är en make-up:ens Michelangelo, som ibland går efter "less is more" men lika ofta kör på "more is more". Exhibitionist ut i fingerspetsarna som ständigt frågar sig själv om klackar kan vara för höga? Hade inte Nicki Minaj och Lady Gaga redan funnits, så hade Dana uppfunnit dem.

Kolla även

Bli av med hudbristningar?

Hudbristningar, eller stretch marks, som är samma namn på de märken som bildas på huden …

En kommentar

  1. Jag använder en skrubb och på den står det att man ska använda morgon och kväll. Ska jag använda den 1 gång i veckan (gör bara på ansiktet) istället? Har torr hy om det är till någon hjälp

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *