Hem / Träning & kost / Förbränna fett – lätt?

Förbränna fett – lätt?

När personer vill förändra sitt kroppsutseende med fysisk träning så är nog säkert 9 av 10 intresserade av att reducera mängden kroppsfett. Och – i all ärlighet – så ser en kropp snyggare ut ju mindre underhudsfett som syns. Hos en mager person kan underhudslagret vara så tunt som 2-10 millimeter medan det hos en tjock person kan vara ända upp till 10 cm.

fit_woman

Kan för lite underhudsfett vara skadligt?

Om man tar hela vår kroppvikt (som består av ben, muskler, fett, vatten och andra vävnader), skulle nog många hålla med om att en person vars kroppsvikt består av 20% fett ser väldigt normal ut. Han eller hon ser inte anmärkningsvärt smal eller tjock ut. En underklädesmodell för H&M kanske ligger någonstans i spannet 15-20%. När du går närmre eller under 10% börjar du komma ner där elittävlande kvinnor i bodybuilding befinner sig. En manlig kalsongmodell ligger ofta på runt 10% och bodybuildingnivån kan t o m ligga lägre än 5% under tävlingssäsongen. En kvinna eller man som har 30% eller mer kroppsfett upplevs som överviktig.

Det orättvisa i sammanhanget är att män kan gå ger lägre i fettprocent utan att det påverkar kroppsfunktionerna nämnvärt. Männen kan ligga runt 10% lägre än kvinnornas nivå då fettet hos kvinnor anses ha en viktigare funktion i hormonutsöndringen. En kvinna bör vara uppmärksam på hur hon mår om hon går under 15% i kroppsfett. Utebliven mens är vanligt vid så låga nivåer. Sen är alla individer och kan påverkas olika. Om du är osäker om din kropp fungerar som den ska vid din kroppsfettsnivå rekommenderar jag att du går till en bra läkare. En välmående kropp går alltid före jakten på den ”perfekta” kroppen.

Hur minskar man då underhudsfettet?

Jag älskar att ta fram min favorittumregel för en snygg och vältränad kropp: styrketräning, löpträning och en bra kost. Nu tänker du säkert att man måste köra 150 pass i veckan och bara äta granbark. Fel. Det är tufft att nå resultat med sin kropp men det tuffa handlar mest om att verkligen se till att man gör det varje vecka och inte hoppar över en vecka eller månad (givetvis är vi ju alla förkylda ibland eller åker på semester).

running_manLöpträning

En bra program att börja med är att köra två löppass i veckan där du känner flås under hela passet. Har du en pulsklocka är det lagom att ligga runt 140-160 slag i minuten. Tycker du att fotboll eller simning är roligare? Kör på det i stället då. Se bara till att din träning får upp dig i puls. 45 minuter till en timme är lagom. Är du helt nybörjare och hatar löpning? Börja med en 30 minuters promenad där du kanske joggar de första 2 minuterna. Nästa promenad lyckas du jogga 3 minuter. Kroppen är fantastisk på att anpassa sig. Väldigt snart har du joggat hela rundan.

Styrketräning

Känns det motigt? Köp en ny schysst träningstopp eller ett par coola träningshandskar för inspiration. Ta med din favoritmusik i hörlurarna. Välj ett gym som du gillar och helst ligger nära där du bor, pluggar eller jobbar. Här är ett enkelt program på två gånger i veckan: Få drömkropp med styrketräning.

Tappa-fett-mat

measure_womanVill man går ner i vikt så kommer man inte från regeln att man ska tillföra kroppen (lite) mindre energi än vad man gör åt på alla aktiviteter man gör. Mitt personliga råd är att skynda långsamt och var konsekvent vecka till vecka så kommer resultaten. Slutar du äta helt så kommer du bli grinig, tappa motivation och förmodligen sluta med allt. Här är ett förslag på en dag med schysst mat.

  • Frukost: youghurt med müssli eller granola, toppa gärna med dina favoritbär, scrambled eggs (1-2 ägg)
  • Mellanmål: cashewnötter (mycket proteiner och bra fett) och/eller ett äpple
  • Lunch:  Ät lagad mat med kött/fisk/kyckling och en god sallad. Grönsaker kan man inte äta för mycket av – smaskens med avocado, soyabönor, sockerärtor!. Var inte rädd för att toppa med lite god parmesan eller feta.
  • Mellanmål: varför inte en god smoothie (kanske med blåbär och lime).
  • Kvällsmat: Välj något med mycket protein vilket är både nyttigt, gott och håller dig mätt längre. Skala upp en stor hög med räkor och blanda ihop en stark aioli. Och – igen – fyll på med grönsaker.
  • Sent kvällssnacks: skippa chipsen, wienerbröden och ta i så fall fram nyttiga nötter, oliver eller en frukt.

Som gammal missbrukare av chips, cola, mjölkchoklad så vet jag hur det kan krypa i kroppen ibland när man inte få frossa. Av erfarenhet vet jag att de första veckorna är jobbigast när man lägger om sin kost sen har kroppen vant sig av med mycket av dålig-mat-suget. Om det ändå känns oöverstigligt försök att köra ”lördagsgodisprincipen” och tillåt dig äta festligare en dag i veckan.

Lycka till och kom ihåg att resultaten kommer om du håller din tränings- och kostplan vecka efter vecka!

*Image courtesy of Charisma, Ambro, stockimages, and patrisyu at FreeDigitalPhotos.net

 

Om Teo

Vi på redaktionen undrar om Teo verkligen har ett hem eller om han bor på gymmet(?) Teo lever för allt som gör dig starkare, snabbare, tightare, uthålligare och tröttar ut oss med sitt personliga mantra "det finns inga genvägar till snygg kropp - bara smart träning!".

Kolla även

3 supertips för att bli snyggare 2019!

Nytt år – nya ambitioner! Med det nya året får man en starkare känsla av …

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *