Hem / Gå ner i vikt / Effektivt träningsprogram med synligt resultat på 60 dagar – dag 8

Effektivt träningsprogram med synligt resultat på 60 dagar – dag 8

Jippi, nu har jag kört igenom hela mitt träningsprogram ett varv. Normalt sett brukar personer har som jobbigast att faktiskt sätta igång. När man väl har kört sitt program 2-3 veckor utan att hoppa över något pass så kommer det automatiska suget efter att köra nästa pass. Man skärper även sin kosthållning, vilket förmodligen beror på att man vill ge kroppen bästa möjliga förutsättningar för att bli vältränad och snygg. Dessutom förändras ämnesomsättningen när du höjer din aktivitetsnivå, vilket gör att du äter bättre saker. Att följa ett träningsschema gör att du också får in en dags- och veckorutin som även underlättar för andra saker du planerar in i din vardag med skola, jobb, matlagning och t ex din energi att hitta på roliga saker med vänner ökar. Så här såg måndagspasset ut vilket bestod av funktionell styrketräning.

Crossfit eller funktionell styrketräning – skillnad?

Nä, det är ingen skillnad på crossfit-träning och det som kallas för funktionell styrketräning (kommentera gärna om du inte håller med). Det enda skillnaden är att namnet ”crossfit” är varumärkes-skyddat vilket gör att en träningsanläggning som vill använda crossfit i sin marknadsföring måste betala pengar till företaget i USA som äger rättigheterna till namnet. Men strunt i det, vi är här för att träna och bygga snygga muskler. Funktionell styrketräning är baserat på rörelser som aktiverar hela kroppen på ett naturligt sätt. Tänk hoppa, dra dig upp, pressa upp din egen kropp. Utöver det så används enkla redskap för att skapa ytterligare belasting typ kettlebells (vikt med handtag), gummiband, skivstänger etc. Ganska old school men ingen träningstrend är större just nu. Så här såg mitt måndagspass ut:

 • Squats (knäböj) – även om det ser ut att detta är främst en benövning så tar den på (nästan) hela kroppen. Rygg och mage måste jobba ordentligt för att stabilisera rörelsen, framför allt när du klarar av att lägga på lite tyngre vikter. Här är en länk till hur man kör squats.
  overhead_squats
  Lars på Limhamn Workout
 • Bänkpress – the mother of all gymövningar. Det är genom bänkpress man kan skryta på fester, i omklädningsrummet, i skolan, vid kaffeautomaten och för mamma. Det är även en grundövning som ger dig snygg muskelutveckling i bröst, axlar och armar. Du behöver en stadig bänk och om du inte ska köra med hantlar så behöver du en ställning för skivstången. Ett gym som inte har en bra bänk, ställning och skivstång är inget gym.
  bänkpress
 • Marklyft – ytterligare en övning som tar på hela kroppen i princip. Utför det rätt så att du inte skadar dig. Du kommer bli belönad med rejäl muskelutveckling i kroppen. Tänk framför allt på att inte ha en framåtböjd rygg utan behåll din naturliga svank genom hela rörelsen. Här är en jättebra länk som beskriver marklyft i detalj (tack Daniel Richter). Och nedan video visar korrekt utfört marklyft.
 • Pulls-ups – bra övning för att träna upp musklerna i ryggen och få till den där snygga V-formen man vill ha om man tittar på ryggen bakifrån. Är du nybörjare för den här övningen kan du börja med att ta hjälpa av en gummiband runt ena benen så du får lite lyfthjälp. Här är en länk till hur du gör pull-ups.
  pullups_2
  Lars på Limhamn Workout

Värt att notera är att knäböj, bänkpress och marklyft är de övningar som ingår i sporten styrkelyft. Med andra ord är de rejält beprövade för att bygga muskler.

 

*Image courtesy of stockimages at FreeDigitalPhotos.net

Om Teo

Vi på redaktionen undrar om Teo verkligen har ett hem eller om han bor på gymmet(?) Teo lever för allt som gör dig starkare, snabbare, tightare, uthålligare och tröttar ut oss med sitt personliga mantra "det finns inga genvägar till snygg kropp - bara smart träning!".

Kolla även

3 supertips för att bli snyggare 2019!

Nytt år – nya ambitioner! Med det nya året får man en starkare känsla av …

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *