Hem / Träning & kost / Effektivt träningsprogram med synligt resultat på 60 dagar – dag 10

Effektivt träningsprogram med synligt resultat på 60 dagar – dag 10

Lördagens intervallpass fick köras på snö men här nere i södra Sverige är det inte så farlig ändå. Bor du in en landsände med tyngre snöförhållanden så är tipset att sätta på broddar (typ, såna där pensionärpiggar) på löparskorna. Se till att skaffa en variant som är avsedd för löparskor. Här finns en variant från Nordic Grip för 249 kr.

broddar
Broddar för löpning från Sportamore

 

Intervallpasset – konditionsförbättrarens bästa vän

Jag älskar intervallpass för att jag inte alltid älskar löpning. Så konstigt, jag vet. Intervallpass kan ge dig i stort sett allt som vanlig löpning ger fast det går intensivare och tar mindre tid. Din kropp lär sig att kunna hålla ett högre tempo under löpning och hjärtat och blodsystemet får sig en rejäl genomkörning. Sen förstärker du musklerna i kroppen på ett helt annat sätt än när du kör vanlig långsam långdistanslöpning. Så här kör jag:

  • På med klockan på armen, en sån som kan mäta tid. Vi måste ju kunna mäta hur vi närmar oss målet att kunna genomföra 5×300 meter där varje 300-meterssträcka ska gå på 1 minut. Har du en löparklocka kan det vara kul att se hur din puls förändras över passet, men det är absolut inte nödvändigt.
  • Hitta en plats där du kan springa 300 meter utan för mycket folk i vägen. Själv springer jag nära ett industriområde som är nästan öde vilket är perfekt (tänk Rocky II). Ett sätt att mäta upp 300 meter är att kolla på typ Google maps och mäta. Eller väljer du bara ut en sträcka som du tror är ca 300 meter. Det viktigaste är att du springer intensivt och får pulsen att jobba och att du kan jämföra din förbättring vecka för vecka på samma sträcka.
  • Börja med att jogga ut till platsen för din intervallträning. Jag har precis 1 kilometer dit vilket är perfekt för en lätt uppvärmningsjogg.
  • Spring iväg på din första intervall. Glöm inte att sätta på klockan. Tänk på att hålla ett forcerat tempot vilket betyder att du ska springa fortare än vad du gör när du springer långdistans. När du sprungit förbi den där stolpen eller gropen som du vet markerar slutet på din 300-meterssträcka så vänder du mjukt om.
  • Jogga tillbaka till stället där du startade i ett lugnt behagligt tempo så du känner att kroppens puls går ner och kroppen hinner återhämta sig innan nästa rush.
  • Upprepa så du totalt har sprungit 5 intervaller. Jogga därefter hem i ett lugnt tempo.

Väl hemma så sträcker du armarna i luften och njuter av hur bra du är! Nästa vecka är målet att förbättra tiderna om det så bara är med 1 sekund per sträcka.

Om Teo

Vi på redaktionen undrar om Teo verkligen har ett hem eller om han bor på gymmet(?) Teo lever för allt som gör dig starkare, snabbare, tightare, uthålligare och tröttar ut oss med sitt personliga mantra "det finns inga genvägar till snygg kropp - bara smart träning!".

Kolla även

3 supertips för att bli snyggare 2019!

Nytt år – nya ambitioner! Med det nya året får man en starkare känsla av …

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *