Hem / Beauty hacks / Bli av med hudbristningar?

Bli av med hudbristningar?

Hudbristningar, eller stretch marks, som är samma namn på de märken som bildas på huden efter att underliggande vävnad har gjort en tillväxtspurt. Hudbristningar är typiskt ett sånt ”skönhetsfel” som känns gigantiskt för dig, men som dina kompisar eller till och med partner knappt tänkt på att du har. Men – strunt samma – det handlar om dig, och du vill känna dig snygg. Hur kan man bli av med hudbristningar och stretch marks?

Varför får man hudbristningar?

Det man ofta tänker på när det gäller stretch marks och hudbristningar är att de uppstår när magen växer under en graviditet. Stretch marks kan även uppkomma för bodybuilders (inte minst när de gå steroider), vid kraftig viktuppgång, vid puberteten då kroppen formas om och andra tillfällen då underliggande vävnad växer snabbt. Huden hinner helt enkelt inte med att expandera tillräckligt snabbt. Ofta syns hudbristningar runt mage men kan även finnas runt bröst, knän, rygg, höft mm. Man har inte kunnat konstatera någon koppling mellan brist på vissa näringsämnen som orsak till stretch marks. Dock misstänks överdosering av kortison som en möjlig bidragande orsak.

hudbristningar

Medel mot hudbristningar

Hudbristningar är i själva verket ärr som bildats efter att huden spruckit. Och det fungerar precis på samma sätt som när du fått ett rejält sår som ska läka. I början är färgen tydligt annorlunda i området där stretch marks har uppstått, men efterhand börjar färgen mer och mer likna din vanliga hudton. I många fall blir hudbristningar nästan osynliga även om det kan ta lite tid. Om du har nya stretch marks kan det vara bra att skydda dem mot solen då de är extra känsliga i början.

Fungerar olja mot hudbristningar?

Som vanligt säljs det en uppsjö av krämer mot stretch marks precis som mot alla andra skönhetsfel. Tyvärr har det inte visat sig som någon mirakelkur. Känner du att du vill testa en olja eller kräm mot hudbristningar, kör på! Men du kanske inte ska köpa den dyraste. Vissa upplever att oljorna har fungerat för dem, men det är svårt att visa om hudbristningar inte hade uppstått ändå. Huruvida du får stretch marks eller inte beror på många andra faktorer, inte minst dina gener (sorry!).

Kan man operera hudbristningar?

Laser brukar marknadsföras som den vanligaste metoden för att ”operera” bort hudbristningar. Det handlar mer om att dölja än om att ta bort. Har man tur så kan metoden ge ett resultat av att bristningarna får en hudton som liknar din vanliga hudton lite mer. Tänk dock på att detta är laser (fatta typ Star Wars) så gå till en klinik som är seriös och undvik de billigaste. Känns det som de inte riktigt vet vad de pratar om eller om du inte fått dem rekommenderade av en kompis du litar på, så gå till nästa eller undvik metoden helt. Spara pengarna och köp några nya snygga skor istället. Det kommer garanterat göra dig gladare och är helt riskfritt (förutom skavsår).

*Image courtesy of Serge Bertasius Photography, stockimages at FreeDigitalPhotos.net

Om Dana

Dana är en make-up:ens Michelangelo, som ibland går efter "less is more" men lika ofta kör på "more is more". Exhibitionist ut i fingerspetsarna som ständigt frågar sig själv om klackar kan vara för höga? Hade inte Nicki Minaj och Lady Gaga redan funnits, så hade Dana uppfunnit dem.

Kolla även

3 supertips för att bli snyggare 2019!

Nytt år – nya ambitioner! Med det nya året får man en starkare känsla av …

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *