Hem / Ansiktsvård / Bli av med finnar – här är sätten som fungerar

Bli av med finnar – här är sätten som fungerar

Alla har vi eller har haft problem med finnar och vill inget hellre än att bli av med finnarna. Vissa (lyckliga) personer har bara en och annan finne medan andra har större områden i ansiktet eller på kroppen täckt av finnar. Finnar kan ha olika orsaker och därför bör du använda olika metoder för att bli av med finnar. Här reder vi ut vilken orsaken är till dina finnar så att du kan hitta rätt metod. Tyvärr finns det inga mirakel-metoder för att bli av med finnar, men tipsen vi listar här är de som har störst chans att fungera.

bli_av_med_finnar

Här är knepen för att bli av med finnar

Finnar kan bero på en mängd olika faktorer. I tonåren har vissa mer utslag av finnar pga hormonella förändringar som leder till ökad talgproduktion. Vissa kan även får mer finnar under graviditeten. Nedan är tips på hur man bli av med finnar som är mer normalt förekommande. Har du riktigt svår akne så bör du gå till en vårdcentral eller hudläkare för att få råd om vård. Det kan vara bra även om du bara har tänkt att använda apotekets receptfria medel för att bli av med dina finnar. Alla knepen nedan funkar inte för alla utan prova dig fram till vad som ger dig en bra hud. Oavsett så ska du tänka långsiktigt. Förmodligen blir du inte av med finnar över en natt utan det kan ta 1-2 månader innan du ser effekt. Följer du stegen nedan så minskar du risken för att finnar ska uppstå från första början.

 1. Vårda ditt ansiktet varje dag

  Genom att dagligen vårda sitt ansikte ökar du chanserna för att bli av med dina finnar. Den vanligaste rutinen är att tvätta ansiktet morgon och kväll med en mild ansiktstvätt. Därefter tar du dagkräm på morgonen respektive nattkräm på kvällen. Använd fuktighetskrämer som passar din hudtyp. Gå aldrig och lägg dig med smink på. Om du är osäker på vilken hudtyp du har så kan du gå till en seriös hudsalong och få tips.

 2. Bli av med finnar genom rätt kost

  Vad du äter kan påverka uppkomsten av finnar. Ett grundtips är att äta en blandad kost med mycket inslag av grönsaker. Du får inte finnar genom att äta fett, men försök hålla dig till nyttigt fett som är fleromättat som du får i dig från t ex olivolja, nötter, fet fisk mm. Undvik all form av snabbmat för den innehåller den sämsta formen av fett. Har alltid nyttigt snacks hemma som morotsstavar och cashewnötter.

 3. Stress kan ge upphov till finnar

  Lever du i stress så är risken att din hud blir sämre. Väldigt ofta är stress kombinerat med sämre kost och mindre motion. Det blir ett ”perfekt recept” på att få dålig hy. Försök att hitta orsaken till varför du är stressad i livet. Att motionera regelbundet hjälper att ta bort stresskänslan. Om du upplever stress under längre till bör du ta hjälp av en terapeut. Prata även med din chef på jobbet, en lärare du har förtroende för, din respektive eller dina närmsta vänner om det.

 4. Pilla och kläm inte på dina finnar

  Jag vet att du vill men du får inte! Aldrig! Att pilla och klämma på finnarna gör det bara värre. Du måste intala dig det varje gång fingrarna är på väg mot ansiktet. Vårda ditt ansikte och låt kroppen göra jobbet med att läka sig själv. Då blir du av med finnarna snabbast och du minskar risken för ärr.

 5. Träning och motion ger dig bättre hud

  För vissa människor ger regelbunden motion effekten att deras hud mår bättre. Detta kan bero på en ökad blodcirkulation, att man ofta äter bättre och att stressnivån går ner när man motionerar.

 6. Vid nödläge – göm finnen med smink

  Om det är nödläge och du ska visa upp dig från din bästa sida samma kväll så kan du ju så klart sminka över finnarna för att minska synligheten av dem. Om du bara har en enstaka finne kan du kamouflera den till en skönhetsfläck (såvida den inte sitter mitt på näsan). I längden är dock inte smink lösningen för att bli av med finnar. Det kan faktiskt göra det värre då smink täpper till porerna i huden.

 

*Image courtesy of David Castillo Dominici at FreeDigitalPhotos.net

Om Bino

Kolla även

3 supertips för att bli snyggare 2019!

Nytt år – nya ambitioner! Med det nya året får man en starkare känsla av …

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *