Hem / Hudvård / Bli av med celluliter – metoderna som fungerar och inte fungerar

Bli av med celluliter – metoderna som fungerar och inte fungerar

Alla har celluliter! Japp, iallafall 90% av det kvinnliga släktet har celluliter. Vet inte om det var en tröst, eller bit fakta som ger en känsla av uppgivenhet. Hur ska man göra för att bli av med celluliter? Celluliter är inget farligt utan bara ett kosmetiskt practical joke mot våra rumpor och lår. Dessa klumpar av underhudsfett som ligger och göttar sig under huden, uppstår för de flesta under puberteten och kan påverkas av genetiska anlag, viktuppgång och hormonella förändringar t ex vid användning av p-piller eller vid graviditet. När det gäller celluliter likaväl som andra detaljer man stör sig på med sitt utseende, så är det förmodligen bara du som lägger märke till det. Anyway, om du verkligen vill satsa på att bli av med celluliter eller minska på deras inverkan på din kropp, så listar vi de bästa (och mindre bra) metoderna nedan.

Motionera och gå ner i vikt

Det första och vanligaste rådet för att bli av med celluliter är att motionera. Att motionera har en dubbel effekt på celluliterna: 1) blodcirkulationen ökar och 2) du går förhoppningsvis ner i vikt. Båda dessa effekter minskar celluliternas framtoning. Även om celluliter finns hos smala och normalviktiga personer så syns de mer vid fetma och det är även fler överviktiga som drabbas. Om du redan motionerar idag – keep it up! Om inte, försök hitta en blandning av styrketränande och konditionstränande motion. Hellre flera pass i veckan än ett stenhårt. Här är tips för att komma igång!

woman_stretching

Ät nyttigt och drick vatten

Din kost är viktig när du krigar för att bli av med celluliter. Vad är nyttig kost? Försök att dra ner på kolhydrater vilket bland annat är en bra start för att förbränna fett Ät mycket grönsaker – tänk morötter, broccoli och bladgrönsaker. Det finns hur mycket smaskigt grönt som helst. Minska ner på socker och salt om du känner med dig att du är svag för det. Ingen fara att ta en glas vin ibland, men generellt sett är alkohol inget som är fördelaktigt för att bli av med celluliter om man säger så. Rökning? Sluta nu! 1000 olika anledningar, men vill du bli av med celluliter så är rökning värsta boven då den förstör elasticiteten i huden och minskar cirkulationen.

ben_massageÖka cirkulationen med massage

Vissa upplever att massage kan hjälpa för att bli av med celluliter. Här handlar det om att öka cirkulationen i huden så att celluliterna minskar. Här finns det varianter att testa med t ex torrborstning och bastubad. Antingen ber du din partner eller kompis massera dig eller går du till en ställe som du fått rekommendation om. Eller allra helst masserar du igenom lår och rumpa själv med fingrarna eller med en massage-pryl.

Diverse krämer

Hm… Det finns en miljard krämer som lovar guld och gröna skogar och framförallt att dina celluliter ska försvinna. Som vanligt ska du vara väldigt kritisk mot sån här reklam (oh, really!). De kostar mycket och hade det funnits en mirakelkur mot celluliter skulle alla kännt till den. Ska du testa nåt så ska det helst vara något som en av dina närmaste kompisar som du litar på har använt. I övrigt fungerar fusk-sol-krämer och sprayer bra för att få brunare ben och ge ett slätare intryck.

Kliniken hos Doktor Trolla-Mig-Snygg

Mitt råd är att testa alla andra vanliga metoder först för att bli av med celluliter. Känner du att du kört hela check-listan fram och tillbaka och ändå vill ta nästa steg, så kan det vara en idé att besöka en seriös klinik. Här finns metoder baserat på laser, radiovågor, vakuumbehandlingar och infraröd värme. Det kostar mycket och man måste göra upprepade behandlingar.

Tänk på att…

… det är förmodligen bara du som ser dina celluliter –  ingen annan tänker på dem. Alla har sina skavanker och det handlar ofta om att lyfta(!) fram sina fördelar. Man kommer väldigt långt med en snygg kjol och snygga strumpbyxor. Och den som får se dig naken kommer att ha fullt med annat i huvudet är dina celluliter!

*Image courtesy of Ambro, marin, nenetus at FreeDigitalPhotos.net

 

Om Dana

Dana är en make-up:ens Michelangelo, som ibland går efter "less is more" men lika ofta kör på "more is more". Exhibitionist ut i fingerspetsarna som ständigt frågar sig själv om klackar kan vara för höga? Hade inte Nicki Minaj och Lady Gaga redan funnits, så hade Dana uppfunnit dem.

Kolla även

Snygg naturlig sminkning på 5 minuter

Det här är en riktigt bra video med Helen Torsgården som visar hur man får …

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *